כיצד נוצרים חורים בשיניים
בחלל הפה נמצאים חיידקים מסוגים שונים, חלקם מועילים וחלקם מזיקים. רקמת השן מכילה שכבת אמאייל חזקה במיוחד ולחיידקים אין יכולת לחדור אותה, אלא אם כן האמאייל מרוכך/מפורק על ידי חומצות שונות הנמצאות בחלל הפה.
לאחר התחלת הפירוק על ידי החומצה לחיידקים יש את היכולת לפרק את האמאייל ובצורה זו נוצרים "חורים" על מנת לעצור את התהליך, מבצעים סתימות בשיניים או שיחזורים.
הסתימה מהווה פתרון כאשר החור שנוצר עבר את עובי מחצית האמאייל ונמצא בדרכו לשכבה שמתחת לשכבת הדנטין.
הליך ביצוע סתימת חור בשן - סתימה לבנה
בתחילת כל סתימה מנקים את השיכבה העששתית עד לקבלת שוליים נקיים מעששת ולאחר מכן סותמים את החלל שנוצר בחומר סתימה מקבוצת הקומפוזיטים (סתימה לבנה), על מנת להקנות לשן מראה כפי שהיה טרם היווצרות החור.
בעבר השתמשו בחומר מתכתי, כחומר סתימה (אמלגם) ויש מקומות שעדיין חומר זה נמצא בשימוש, אך הרעילות שלו (מכיל כספית) וחוסר האסתטיקה שבסתימה מתכתית גורמת לאמלגם להעלם בקצב מהיר מהמרפאות.
איך מרגישים לאחר סתימה בשן
במידה והסתימה עמוקה(קרובה למוך השן) ייתכנו מספר ימים של רגישות, בעיקר לחום וקור, אך בדרך כלל לשן יש יכולת ליצור דנטין מתקן, אשר לאט לאט מחזיר את התחושה הנורמלית לשן.
סתימה יכולה להיות בעלת קיר אחד (בשטח הלעיסה), בעלת שני קירות, או שלושה (באזורים שבין השיניים) ואף יותר מכך ולפי זה מתבצע התמחור.
לסתימות הלבנות קשת של גוונים המותאמת אינדווידואלית לצבע השיניים של המתרפא, על מנת להגיע למצב אסתטי אופטימלי.