המילה עקירה מתארת פעולה חודרנית המפרידה בין השן למערכת התומכת אותה (עצם, חניכיים).
אינדיקציה לצורך בעקירת שן
- עקירה של שן עששתית אשר לא ניתנת לשיקום - מדובר בסוג הנפוץ ביותר של עקירות, כאשר השן עששתית עד מתחת לגובה העצם והשן אינה ניתנת לשיקום (על ידיי טיפול שורש וכתר) ולכן יש לעקור אותה.
- עקירה לצרכים אורתודונטיים - בתהליך של יישור שיניים ועל מנת לפנות מקום , יש צורך לעקור שיניים בריאות, לצורך הצלחת היישור, זוהי עקירה שכיחה בתהליכים אלו.
- עקירת שן כלואה - כאשר שן לא בקעה וקיימת סכנה שמסביב לכותרת תיווצר במשך השנים ציסטה.
- עקירת שיניים במשנן ראשוני (שיני חלב) - לעיתים מתעכבת ספיגת שורשי שיני החלב, דבר המעכב את נשירת השן וכפועל יוצא חל עיכוב בבקיעת השן הקבועה.
- עקירה במצב פריודונטלי רעוע - כאשר המערכת התומכת לא מצליחה להחזיק עוד את השיניים והשיניים מתנדנדות.
סוגי העקירות במרפאתנו
נוטים לחלק את העקירות לסוגים לפי רמת הקושי בשעת העקירה לרופא המבצע את העקירה והגישה שבה ניגשים לעקירה:
- עקירה רגילה - בדרך כלל הכותרת קיימת והעקירה מבוצעת עם צבת.
- עקירה מורכבת - עקירה שבה בדרך כלל מדובר בשן עם מספר שורשים וחוסר בכותרת ואז צריך לפצל כל שורש בנפרד ולעקור בהתאם.
- עקירת שורש - ברגע שהכותרת לא קיימת ונותר רק השורש, עקירה שמלוווה בדרך כלל בהורדת עצם הקפית על מנת לעקור את השורש.
- עקירה כירורגית - עקירה הכוללת הרמת החניכיים מסביב לאזור העקירה על מנת להוריד עצם היקפית , לפצל את הכותרת מהשורש ועוד, עקירה זו מסתיימת כמעט תמיד בתפירת הרירית לאחר העקירה.
- עקירת שן בינה – מופיעה כעקירה נפרדת בשל מורכבות העקירה מבחינת נוחות נמצאת בנקודה הכי אחורית בפה, רוב עקירות שיני הבינה יהיו עקירות כירורגיות.
טרום העקירה
לפני העקירה ישנם מספר נתונים שחייבים להימצא על מנת לעשות את העקירה בטוחה וקלה גם לרופא וגם למתרפא עד כמה שאפשר:
- הדמייה - צילום רנטגן, סטטוס, או פנורמי ובמקומות מסויימים גם סי טי.
- אנמנזה רפואית - לדעת על מצבו הסיסטמי של המתרפא, את כל המידע הרלוונטי, ממה סובל? תרופות שמקבל שעלולות להפריע למהלך העקירה, הרגלים כמו עישון וכדומה.
- אזור העקירה תקין ולא מודלק, או מפריש מוגלה, על מנת לא לגרום לסיבוכים מיותרים.
סיבוכים אחרי עקירות
הסיבוכים האפשריים לאחר עקירה מחולקים לסיבוכים מידיים וסיבוכים מאוחרים:
- מידיים( תוך מספר שעות לאחר העקירה) - כאבים, נפיחות, דימום, הגבלה בפתיחת הפה.
- מאוחרים - ממשיכים כאבים ונפיחות, מכתשית יבשה (dry socket) זהו סיבוך נדיר יחסית , המופיע לאחר עקירה ללא אטיולוגיה ידועה ובא לידי ביטוי בעיקר בעובדה שלאזור העקירה לא נוצר קריש דם כמו בדרך כלל וכתוצאה מכך מכתשית העקירה נשארת יבשה ובדרך כלל מלווה בכאבים עזים , ללא יכולת לעזור. המכתשית היבשה נעלמת לאחר כ 10-14 יום מרגע העקירה.
בעקירה בלסת עליונה לעיתים שורשי השיניים נמצאים בתוך חלל האף ובשעת העקירה יווצר חור ברירית האף ותהיה קומוניקציה בין חלל הפה וחלל האף. לתופעה זו אנו קוראים ORO ANTRAL PISTULA והטיפול בה הוא ניתוח לסגירת החור בעצם במהלך העקירה.
עקירת שיני בינה
העקירה המדוברת ביותר והכרוכה בחששות היא עקירת שן בינה וזאת בשל תופעות הלוואי הרבות המלוות עקירה מסוג זה. ככלל עקירת שן בינה היא הקשה ביותר גם לרופא וגם למתרפא בשל העובדה שמדובר בשן אחורית ביותר, קרובה לחלל הבליעה ומנח השן לא תמיד מאפשר לבצע עקירה רגילה.
עקירה בלסת העליונה קלה יותר מעקירה בלסת התחתונה בשל העובדה שהעצם רכה יותר מבלסת העליונה וברוב המקרים הכותרת בוקעת ומאפשרת עקירה קלה יחסית.
עיקר הקשיים בלסת התחתונה, שן הבינה התחתונה ברוב המיקרים לא בוקעת במלואה וזאת מפני שלאבות אבותינו הלסת התחתונה הייתה גדולה יותר ונדרשו בה 3 שיניים טוחנות מכל צד עקב התזונה המבוססת על בשר.
במהלך השנים הצורך בשיניים טוחנות פחת, גודל הלסת קטן ולכן שן הבינה ברוב המיקרים לא בוקעת סדיר בחלל הפה ורק חלק קטן ממנה נראה, דבר הגורם לדלקות חוזרות בין החניכיים לחלק הנראה, של שן הבינה ומביא בסופו של דבר לעקירתה.
במהלך עקירה זו של שן בינה חצי כלואה, כמעט תמיד יהיה צורך בהרמת מתלה חניכיים, הורדת עצם, פיצול הכותרת מהשורש והוצאת השורש בנפרד ולאחר מכן החזרה של הריקמה למקומה בעזרת תפרים.
תופעות הלוואי שלאחר עקירת שן בינה
בדרך כלל כאבים, בצקת ונפיחות של אזור העקירה, עם השלכה לכיוון הצוואר והלוע, קושי בפתיחת הפה עקב הבצקת וחיתוך סיבי השריר במהלך העקירה. עקירה מסוג זה מלווה בדרך כלל במתן אנטיביוטיקה למניעת זיהום, כדורים נגד כאבים ולעיתים גם מתן סטרואידים להקטנת הבצקת והנפיחות.
הוראות לאחר עקירה
הוראות לאחר עקירה מתייחסות בדרך כלל ל 24 שעות שלאחר העקירה ומטרתן למנוע דימום, להקל ולנסות למנוע בצקת ונפיחות ולמנוע התפתחות של זיהום באזור העקירה:
- שעתיים לאחר העקירה מומלץ לא לאכול, לשתות במידת הצורך.
- מותר כלכלה רכה וקרה בלבד וזאת על מנת לא לפתוח את קריש הדם שנוצר דבר שיגרום לדימום.
- אסורה יריקה ושטיפה של הפה, באזור העקירה נוצר קריש דם, פעולת יריקה או שטיפה יוצרת וואקום בחלל הפה וקריש הדם יכול להיפתח. מאותה סיבה אסור גם העישון למשך 24 שעות.
- הנחת קרח על הלחי, על מנת להקטין בצקת לאחר העקירה.
- לאחר 24 שעות להתחיל בשטיפת פה עם מי מלח, כוס מים פושרים עם כפית מלח על מנת לחטא ולגרות את החניכיים, כלכלה נורמאלית, הרבה נוזלים, במידה ויש תפרים הורדת התפרים אחרי שבוע.