מה זה הרמת סינוס?
זוהי פעולה כירורגית שמטרתה לאפשר ביצוע השתלות באזורים אחוריים בלסת העליונה שבהם הסינוס המקסלירי (חלל האף) בולט לתוך העצם של חלל הפה ואין מספיק עצם לבצע השתלה. מטרת הטיפול ליצור תוספת עצם בחלקים האחוריים של הלסת העליונה, על מנת להבטיח אחיזה חזקה ונאותה של השתל בלסת. הרופא למעשה חייב לוודא שהעצם בין הסינוס לפה אינה צרה מידיי, ושהיא יכולה לשמש מקום עגינה טוב לשתל הדנטלי. אם רקמת העצם בלסת אינה כזאת, ניתן להרים את רצפת הסינוס ולמלא אותה בעצם, כך שהיא תגדל ותגיע למימדים המאפשרים לרופא לבצע את השתלת השיניים. בשיטה זו דרך חלל הפה פותחים פתח קטן למערת האף, מזיזים את רירית האף מבלי לפגוע בשלמותה ובחלל שנוצר ממלאים עצם מלאכותית הגורמת לבניית עצם בכל האזור ולאחר שישה חודשים של התגבשות ניתן לבצע באזור זה השתלה.מתי מתבצעת הרמת סינוס?
הרמת סינוס מתבצעת כאשר העצם בלסת העליונה אינה עבה או גבוהה מספיק בשביל לתמוך בשתלים או במצב שבו הסינוסים קרובים מדי ללסת, מה שלא מאפשר להוסיף שתלים באזור.באופן טבעי הלסת העליונה מכילה פחות מסת עצם מאשר הלסת התחתונה ועם הזמן כמות העצם מצטמצמת אף יותר בגלל גורמים שונים כגון:
- מחלות חניכיים ודלקות למיניהן -הורסות את רקמת העצם הקיימת ובכך יכולות ליצור מצב של מחסור בחלקי עצם באזור.
- מחסור בשיניים מוביל למחסור בעצם - כשאין שיניים, העצם באזור אינה בשימוש, רקמת העצם מתחילה להיספג בחזרה בתוך הגוף.
- במצב בו הסינוסים בלסת העליונה קרובים מדי אין אפשרות לבצע השתלה - הצורה והגודל של הסינוסים משתנה ממטופל למטופל. גם לגילו של המטופל יש השפעה רבה על מצב הסינוסים והעצם שלו, ככל שהמטופל מבוגר יותר, כך הסינוסים עלולים להיות רחבים יותר.
ההכנות לטיפול הרמת סינוס
לרוב כעצם אשר תשמש להרמת הסינוס משתמשים בחומר סינתטי המדמה עצם הנקרא הידרוקסיאפאטיט.
עם הזמן, הגוף סופג את החומר המושתל ומחליף אותו עם חומר עצם מקורי מהגוף שלנו.
לפני ביצוע הרמת הסינוס, רופא השיניים מבצע צילומי רנטגן באזורי הלסת וסינוס, על מנת להכיר את האנטומיה של האזור, צילומים אלו מאפשרים לבצע את הטיפול בדרך המדויקת ביותר. כמו כן, תזדקקו לסריקת סי-טי מיוחדת שתעניק עוד מידע לרופא לגבי המצב במקום. סריקה זו תוכל לאפשר לרופא השיניים למדוד ולהעריך במדויק את הגובה והרוחב של העצם הקיימת, וכן להעריך את תקינות הסינוס מעל חלל הפה, האזור הגובל בחלק עליו תתבצע העבודה בהמשך.
נהוג לתת לפני הרמת הסינוס טיפול תרופתי הכולל מנת דחף של אנטיביוטיקה, כדור כלשהו להורדת כאבים, כדור מקבוצת התרופות הסטרואידליות על מנת לעזור בשליטה על הבצקת הפוסט ניתוחית, טיפות אף לנחיר הרלוונטי, על מנת לכווץ את רירית הסינוס ולהקל על הפרדתה מהעצם בשעת הניתוח.
הרמת הסינוס בפועל
שתי הדרכים העיקריות לביצוע הליך הרמת הסינוס: הדרך הראשונה היא הרמת סינוס פתוחה, באמצעותה ניתן לבצע את הטיפול של ההרמה באמצעות חתך פתוח אשר נפער בקדמת החניכיים. הרופא יכול להחדיר את העצם על פי גודל החתך שיצר. טיפול זה יעיל במיוחד אצל מטופלים אשר זקוקים לכמות גדולה של עצם בעת ביצוע הניתוח.
לעומת זאת קיימת האופציה היותר מבוקרת שבה החתך נפער במקום שבו הייתה אמורה להיות השן וכך ניתן להחדיר כמות מוגבלת של עצם. אופציה זו מוכרת בשם הרמת סינוס סגורה.
בתחילת התהליך, הרופא המנתח יחתוך את רקמת החניכיים, היכן שהשיניים האחוריות ממוקמות. הרקמה מורמת, וחושפת את העצם. חלון זעיר ועגול נשאר פתוח על מנת להגיע אל העצם. הממברנה הרירית של הסינוס היא זו המפרידה בין הסינוס ללסת. ממברנה זו נדחפת בעדינות כלפי מעלה, הרחק מהלסת.
הנחיות לאחר הרמת סינוס
לאחר הטיפול, תיתכן נפיחות באזור שטופל. יתכן ויופיע דימום מן הפה או מן האף. על מנת להקל על התסמינים השונים העלולים להופיע לאחר הניתוח ולהימנע מניתוח חוזר מומלץ לבצע מספר פעולות:
- להימנע כמה שניתן מקינוח האף או נשיפות חזקות בימים שלאחר הניתוח, מכיוון שדבר זה עלול להוביל להתרופפותם של התפרים. בשלב הראשוני לאחר הטיפול מומלץ רק לנגב את האזור, במידה ותרגישו צורך מידי פעם להתעטש, עשו זאת בפה פתוח בשביל לא להפעיל לחץ על האזור.
- מומלץ לא לטלטל את עצמכם יותר מידי, זה אומר שבתקופה לאחר הניתוח מומלץ לוותר על פעילויות ספורטיביות או מאומצות. בנוסף חשוב לא להפעיל לחצים מיותרים על הגוף כגון טיפולים בתאי לחץ, צלילה וטיסות.
- חשוב לקחת את כל התרופות שניתנו לכם במרשם ולהקפיד לבצע את ההוראות שרופא השיניים נתן.
- כמה ימים לפני הניתוח יש להפסיק לעשן. כמו כן, אסור לעשן כמה שבועות לאחר הניתוח מכיוון שעישון מעכב תהליכי החלמה ועשן הסיגריות בא במגע ישיר עם הממברנות בסינוס ויכול לפגוע באזור הניתוח.
- חשוב לאכול נכון לאחר הניתוח, מזון קר מידי או חם מידי, או מזון קשה עלול להביא לגירוי ואף לפציעה של האזור, אשר עלולה להוביל לזיהום.
- מומלץ על שימוש בתרסיסים מלוחים על מנת לשמור על הציפוי הפנימי של האף רטוב ולח בכל עת, כדי למנוע הצטברות של גודש והיווצרות של דלקת. בנוסף, תקבלו מרשם לתרופות כגון אנטיביוטיקה ומי פה אנטיבקטריאלים, על מנת למנוע זיהום.
רוב המטופלים סובלים מאי נעימות קלה לאחר הרמת הסינוס. לאחר הטיפול, תצטרכו לחזור למרפאה לאחר שבעה עד עשרה ימים. רופא השיניים יבדוק את אזור הניתוח, ויוריד את התפרים, אם הם לא נפרמו כבר בכוחות עצמם. יתכן ותתבקשו לחזור כמה פעמים נוספות, רק על מנת לוודא שהאזור מחלים באופן תקין.
בנוסף לשטיפות פה אנטיבקטריאליות חשוב לצחצח באופן קבוע בשביל לוודא שהאזור נקי מחיידקים.
כיום ניתן להשתמש בחלבונים מסוימים (רקומביננטיים), שתפקידם לעזור לעצם החדשה לצמוח בצורה מהירה, אותם חלבונים עוזרים להביא להתקשות מהירה יותר של העצם ומותירים את העצם חזקה יותר. החומר מורכב מפלזמה עשירה בטסיות דם, אשר מכילה את חומרי הגדילה הנחוצים, ונלקחת מן הדם של המטופל לפני הכניסה לניתוח. התרכובת מעורבבת עם חומר ההרכבה ומוחדרת אל תוך האזור המטופל בסינוס.
חלבון רקומביננטי הוא חלבון שהונדס בצורה גנטית על מנת להתאים לטיפול וזמין כיום לצרכים הרפואיים של המטופלים, הוא מקל על חיי המטופלים בחודשים לאחר הניתוח ומשפר את אחוזי ההצלחה של הטיפול על ידי זירוז תהליך הבנייה של העצם.
סכנות הכרוכות בהרמת סינוס
הסיכון העיקרי בביצוע טיפול של הרמת סינוס הוא הסיכון שממברנת הסינוס תיפגע או תיקרע. אם הממברנה תיקרע במהלך ביצוע התהליך, המנתח יתפור את הקרע שנוצר או יניח תחבושת על האזור. אם התיקון אינו מצליח, המנתח יאלץ להפסיק את הטיפול בהרמת הסינוס וייתן לקרע זמן להחלים.
רופא השיניים יוכל לבצע את ההרמה של הסינוס מחדש כאשר הרקמה תחלים. פעולה שלוקחת חודשים ספורים. ממברנה אשר החלימה בצורה טובה, נוטה להיות דקה וחזקה יותר, מה שאומר שההסתברות להצליח בהרמת הסינוס השנייה הנו גבוה יותר. אולם גורמים נוספים כרוכים במדד ההצלחה של התהליך. היווצרותו של זיהום, הוא סיכון אשר כל ניתוח כירורגי כולל בתוכו. אולם, מקרים אלו דיי נדירים בהרמת סינוס.
במקרים חריגים, העצם הקיימת לא משתלבת עם חומרי ההרכבה, והאזור המורכב לא מפתח אספקת דם. אם זה קורה, כל השתלים שהוטבעו והוצבו באזור ייכשלו משום שאין עצם ‘חיה’ בעבורם להיקשר אליה. בכל מקרה, תוכלו לבצע תיקון להליך הרמת הסינוס במידה וכשל.
באילו מקרים יש צורך ליצור קשר מידית לאחר הרמת סינוס עם רופא השיניים?
- הופעתה של כל סוג נפיחות שהיא או אם תחושות הכאבים מחריפות במשך הזמן. (הכאב אמור לחלוף, או לפחות להירגע תוך יומיים שלושה לאחר ביצוע הניתוח).
- כאשר הדימום אינו נפסק לאחר יום או יומיים.
- כאשר צבע הדם הוא אדום בוהק מופרז, (דימום נורמטיבי לאחר ביצוע ההליך הוא איטי יותר, ובעל גוון אדום כהה, עם סיכוי להופעה של קרישי דם למיניהם).
- אם אתם חושבים או חוששים שחומר ההרכבה נע ממקומו לאחר קינוח אף או נשיפה חזקים שביצעתם.
- כאשר הכאב אינו חולף ורק מחמיר לאורך זמן.
- כאשר מופיע חום, חום הוא אינדיקציה לדלקת או זיהום אחר.
הרמת סינוס – מדדי ההצלחה של טיפול
אחוזי ההצלחה של טיפול זה הם גבוהים במיוחד, הן מבחינת הטיפול של השתלות השיניים והן מבחינת התהליך של הרמת הסינוס עצמו.
אבל כמובן יש להבין שכמו בכל ניתוח, המפתח להצלחה תלוי באיכות המרפאה, בניסיון של הרופא ובבחירות נכונות שלכם לגבי שמירה על תהליך החלמה תקין.