מה זה טיפולי שורש (אנדודונטיה)
האנדודונטיה הינו תחום ברפאת השיניים, העוסק בטיפול במוך השן המורכב מעצבים, ורידונים ועורקיקים, הנמצאים בתוך שורש השן.
אינדיקציות לטיפול שורש הן בדרך כלל כאשר המוקד העששתי הגיע עמוק מידי ולא ניתן לבצע סתימה רגילה.
מצב נוסף לטיפול שורש הוא לפני שיקום גדול שבו דרוש גשר, או מספר כתרים ומבצעים טיפול שורש אלקטיבי, על מנת למנוע בעיות בעתיד.
השיניים מתחלקות לפי מספר השורשים לקבוצות:
- שן חד שורשית- אלו בדרך כלל שיניים חותכות.
- שן דו שורשית- פרהמולרית.
- שן תלת שורשית- שיניים טוחנות.
- לעיתים ובאופן נדיר ניתן למצוא בשיניים טוחנות גם 4 תעלות.
טיפול השורש במרפאתנו באשקלון מתחיל תמיד בסילוק המוקד העששתי עד לקבלת שוליים בריאים. סביר להניח שבמהלך הניקוי תתבצע פריצה למוך השן כחלק נורמאלי בתהליך.
לאחר הפריצה למוך השן מתבצע בשלבים סילוק העצב וכלי הדם מהתעלה, הרחבת התעלה על מנת לאפשר סתימת שורש ראויה, שטיפות אנטיספטיות לחיטוי ולאחר מכן סתימת התעלה בעזרת דבק מיוחד וקונוסים דקים מאוד של חומר גומי הנקרא גוטהפרקה.
לעיתים כאשר הפריצה למוך התבצעה ספונטנית ונוצר תהליך דלקתי בסיב חוד השן לא יסתיים טיפול השורש בפעם אחת, אלא יוחדר חומר לתעלה שסופג את התהליך הדלקתי למשך שבועיים ורק לאחר מכן תבוצע סתימת השורש.
אחרי טיפול שורש
לאחר טיפול שורש תיסתם הכותרת עם סתימה זמנית והשן תושחז בחלק הלעיסי לצורך הורדת גובה מהשן.
במקרים מסויימים בעיקר בשן דלקתית, תיווצר דלקת בסב החוד וכתוצאה מכך יהיו כאבים והשן "תצוץ" מעט החוצה ולכן על מנת למזער את תופעות הלוואי מורידים גובה מהשן. במידה והכאבים נמשכים מספר ימים, ייתכן כי הדלקת מתגברת ונצטרך לעזור לה לעבור תהליך ריפוי בעזרת אנטיביוטיקה.
לאחר סיום טיפול שורש ועם הזמן בשל העובדה שהשן איבדה את ההזנה שלה, השן תהפוך לשבירה ותשחיר וקיים סיכוי שגם יישברו ממנה פרגמנטים. בשל כך יש לדעת מראש כי לאחר כל טיפול שורש ברמת התפקוד הפונקציונאלי וברמת האסתטיקה, יש לבצע כתר העוטף את הכותרת ומונע את כל הנ"ל.
חידוש טיפול שורש
לעיתים ובגלל סיבות שונות ורבות, טיפול שורש לא מצליח ומסביב לסב החוד, נוצר תהליך דלקתי. ניתן לבצע במקרה זה טיפול הנקרא חידוש טיפול שורש שמשמעותו הוצאת פיני הגומי מהתעלה, ביצוע טיפול שורש חדש וסתימת שורש חדשה.