תחום ברפואת השיניים העוסק במנגנון האחיזה של השן בפה.
מנגנון זה בקווים כלליים מורכב ממספר אלמנטים:- עצם- העצם של הלסת המקיפה את השן. כאשר אנו נולדים, העצם היחידה הקיימת היא העצם הבזאלית ככל שבוקעות השיניים ביחד איתה נוצרת עצם שנקראת עצם אלוואולרית. ברגע שמאבדים שן מכל סיבה שהיא גם העצם תיספג ויווצר מכתש בצורה הכללית של הלסת.
- חניכיים- הכיסוי על העצם בנוי מרקמת חיבור ובמצב בריא תציג טקסטורה של "קליפת תפוז" עם נקודות ורודות, במצב של חולי החניכיים אדומות, מדממות ותלויות במראה העצם.
- רקמה פריודונטלית (PDL) סיבים דקים מאוד מקולגן הנמצאים בין העצם לבין השן ומאפשרים למעשה תנועתיות קלה של השן בחלל הפה של עשירית מ"מ. לאחר עקירת השן כמובן שרקמה זו נעלמת. במצב שבו נוצרים כיסים עמוקים בחניכיים, הריקמה נסוגה, החיבור עם השן נפגע וזאת למעשה הסיבה לאובדן השיניים במצב של דלקת חניכיים כרונית.
שני מושגים מסייעים לנו להבדיל ולזהות את מצב החניכיים והעצם ואת חומרת המחלה:
- Gingivitis דלקת של החניכיים בלבד.
- Periodontits - דלקת של כל המערכת המאחזת עם מעורבות עצם.
שמירה על חניכיים
מילה אחת כמעט קדושה – תחזוקה!!! צחצוח נכון המתבסס על טכניקה נכונה ולחיצות, מותאמות אישית לכל צורך וביקור תקופתי אצל שיננית לצורך סילוק אבנית שהצטברה, זהו המפתח לבריאות החניכיים, בהנחה כמובן שאין כאן פקטור גנטי משמעותי, או מחלות סיסטמיות כמו סכרת, הפוגעות בבריאות המנגנון המאחז.טיפולים
- סילוק אבנית אצל שיננית- טיפול תקופתי מותאם אישית העוזר לנו לשמור על הגיינה טובה.
- במידה ונוצרו כבר כיסים בחניכיים ניתן לבצע פרוצדורה של "הקצאת שורשים" שבה תחת הרדמה נכנסים לתוך אותם כיסים ומסלקים את הריקמה הדלקתית.
- ניתוחי חניכיים- לצורך ביטול הכיסים וישור העצם על מנת למנוע היווצרות הכיסים מחדש.
- ניתוחים רגנרטיבים(היווצרות מחדש) הכוללים שימוש בחומרים שונים לצורך גדילה מחודשת של עצם תומכת.
- השתלת חניכיים באזורים קדמיים בהם נחשפו השורשים, ניתן לקחת חניכיים מצומצמות מהחיך ולהשתיל באזור בו יש חוסר.