המונח כתר מתייחס לכיסוי של שן לאחר ביצוע טיפול שורש בדרך כלל. הכתר הוא גוף מלאכותי המורכב ממתכת וחרסינה, כשתפקיד המתכת הוא לתת כיסוי מדוייק עד 0.5 מ"מ על השן ולתת חוזק ותפקיד החרסינה הוא לאפשר אסטטיקה, תוך כדי התחשבות בצבע השיניים הטבעיות של המתרפא.
סוגי כתרים
- כתר חרסינה מאוחה למתכת- הנפוץ ביותר, עוביו כ-2 מ"מ שמתוך זה 1.5 מ"מ ו-1.2 מ"מ חרסינה.
- כתר זרקוניה- כתר יחסית חדש, עשוי מסיבים דחוסים של זכוכית, חזק מאוד, מה שמאפשר לבצעו ללא מתכת ולהגיע לתוצאות אסטטיות טובות יותר.
- כתר זמני- מבוצע מאקריל סוג של מונומר פלסטי, משמש את תקופת המעבר בין השחזת שן לבין הדבקת כתר קבוע, לצרכים אסטטים ופונקציונאליים מינימליים.
- כתר טרומי- כתרים טרומיים מבוצעים על שיני חלב אצל ילדים.
גשר
כינוי למספר כתרים מחוברים היוצרים גשר אשר מטרתו השלמת שיניים חסרות.
טכניקת ביצוע כתר בשיניים
לאחר סיום טיפול השורש מבוצע שלב ביניים הנקרא "מבנה" שבמהלכו משלימים את הכותרת של השן, לאחר מכן משחיזים את קירות השן בצורה של מקבילית כ 3 מ"מ מכל צלע, כולל גובה על מנת לאפשר ביצוע הכתר.
הכתר מבוצע במעבדה ולצורך העתקת הפה נלקחת מידה עם חומרים מדוייקים ובמעבדה לאחר יציקת המידה בגבס מבוצעת כיפת המתכת אשר נמדדת בפה במידה והכיפה מתאימה היא נשלחת שוב למעבדה לצורך ביצוע החיבור של המתכת לחרסינה, אשר מתבצע בתנור מיוחד ב600 מעלות ולאחר מכן הכתר מודבק בפה.
על הכתר הגמור לשחזר היטב את נקודות המגע עם השיניים השכנות על מנת לא לגרום להצטברות של מזון, לשחזר את הלעיסה כפי שהינה בגובה נכון וכמובן לענות על צרכי האסטטיקה של המתרפא.
כמה זמן מחזיק כתר
מרגע שמדביקים את הכתר באופן קבוע לא ניתן להוריד אותו שוב, אלא בחיתוך ותקופת השארותו של הכתר בפה תלוייה בגורמים רבים ביניהם צחצוח נכון וקפדני של הכתר, תקופת זמן טובה להישארות כתר בפה נעה סביב 10 שנים.